عیب یابی خودرو

نشانه های پاره شدن تسمه دینام و پیامدهای آن

پاره شدن تسمه دینام

از جمله قطعات ضروری خودرو که نقش مهمی در عملکرد موتور دارد، تسمه دینام است. تسمه دینام که نوعی تسمه مارپیچ شکل است، باعث انتقال قدرت به کمپرسور کولر، پروانه رادیاتور، پمپ هیدرولیکی فرمان و پمپ انژکتور می شود. مسلماً پاره شدن تسمه دینام می تواند روی عملکرد تمامی این قطعات تأثیر گذاشته و عملکرد خودرو را مختل کند. در این مقاله قصد داریم به بررسی پیامدهای پاره شدن تسمه دینام بپردازیم. تا انتها با ما همراه باشید.

تسمه دینام چیست و چه عملکردی دارد؟

سؤال مهمی که در ابتدا باید به آن پاسخ دهیم، این مورد است که تسمه دینام چیست و چه عملکردی دارد؟ به طور کلی تسمه دینام قدرت را از پیشرانه خودرو دریافت کرده و به بخش های مختلفی از جمله سیستم تهویه، دینام، فرمان، واتر پمپ و … انتقال می دهد.  این قطعه هنگام روشن شدن موتور به وسیله میل لنگ به چرخش درآمده و با استفاده از حرکات خود باعث انتقال قدرت می شود.

تسمه دینام همانند بسیاری از دیگر قطعات خودرو، یکی از لوازم مصرفی بوده و پس از مدت زمانی باعث فرسایش می شود. طول عمر مفید این قطعه معمولاً هر 8000 کیلومتر است و باید پس از 5 سال تعویض گردد. با این حال تعویض تسمه دینام بستگی به کیفیت سایر قطعات و هم چنین نحوه رانندگی خواهد داشت و نمی توان زمان دقیقی را برای آن در نظر گرفت.

 

نحوه عملکرد تسمه دینام

نحوه عملکرد تسمه دینام

 

دلایل پاره شدن تسمه دینام

پاره شدن تسمه دینام می تواند به دلیل فرسودگی و استفاده بیش از حد اتفاق بیفتد. اما این همه ماجرا نیست و دلایل دیگری نیز باعث خرابی این قطعه در مدت زمان کوتاه تری می شوند. رانندگی بد و غیر اصولی را می توان دلیل تمامی این موارد نام برد. در این بخش به صورت جزئی تر، عواملی که باعث خرابی و پاره شدن تسمه دینام می شوند را نام می بریم:

  • رانندگی زیاد در ترافیک به دلیل استفاده از دور بالای کولر
  • خرابی تسمه سفت کن
  • استفاده از دور بالا هنگام رانندگی
  • نصب غیر اصولی تسمه دینام
  • روغن ریزی سر میل لنگ
  • عدم استفاده از خودرو به مدت طولانی
  • کیفیت پایین تسمه دینام

آیا رانندگی بدون تسمه دینام امکان پذیر است؟

سؤال مهمی که در این زمینه ذهن کاربران را درگیر می کند، امکان رانندگی بدون تسمه دینام است. اگر از خودروهای قدیمی استفاده می کنید باید گفت که می توانید بدون تسمه دینام نیز رانندگی کنید! خودروهای قدیمی تر به دلیل نحوه ساخت و چینش قطعات، امکان رانندگی بدون تسمه دینام را برای راننده فراهم می کنند اما در صورت رانندگی طولانی مدت، ضررهای جبران ناپذیری به قطعات دیگر خودرو وارد می شود. در خودروهای جدید نیز باید گفت که رانندگی بدون تسمه دینام به هیچ عنوان توصیه نمی شود و در صورت خرابی این قطعه، باید در اسرع وقت اقدام به تعویض آن نمود.

عوارض و پیامدهای پاره شدن تسمه دینام

همان‌طور که گفته شد، رانندگی بدون تسمه دینام می تواند باعث ایجاد خسارات شدیدی به قطعات خودرو شود. از آنجایی که این قطعه مسئول انتقال نیرو به بخش های مهمی از خودرو است، در صورت خرابی می تواند عوارض های زیادی را در پی داشته باشد. پیامدهای پاره شدن تسمه دینام را در ادامه بررسی می کنیم.

عدم کارکردن کولر

یکی از اولین پیامدهای خرابی تسمه دینام، کار نکردن کولر خودرو خواهد بود. زمانی که این قطعه پاره شود، کمپرسور کولر از کار میفتد و قابلیت سرد کردن کابین را نخواهد داشت.

ایجاد مشکل در پمپ هیدرولیک فرمان

پمپ هیدرولیک یکی از قطعات اصلی خودروهای هیدرولیکی است که باعث می شود چرخش فرمان آسان تر انجام شود. در صورت پارگی تسمه دینام، نیرو به پمپ هیدرولیک انتقال پیدا نمی کند و این بخش از کار خواهد افتاد. نتیجه این مشکل سنگین شدن حرکت فرمان به خصوص در سرعت های پایین است.

کاهش عملکرد پیشرانه

از دیگر پیامدهای پاره شدن تسمه دینام، کاهش چشمگیر عملکرد موتور خودرو است. کاهش عملکرد پیشرانه معمولاً با روشن شدن چراغ هشدار موتور روی صفحه کیلومتر آغاز شده و تأثیر زیادی در حرکت خودرو می گذارد.

قطع شدن برق ماشین

قطعی برق خودرو از پیامدهای رایج پاره شدن تسمه دینام است. برای درک این موضوع باید با نحوه عملکرد دینام آشنا باشید. به طور خلاصه دینام باعث تأمین برق خودرو می شود و باتری اتومبیل را شارژ می کند. در صورتی که تسمه دینام با پارگی مواجه شود، دینام از کار خواهد افتاد و نمی تواند باتری را شارژ نماید که نتیجه این مشکل کم نور شدن چراغ های جلو، عدم کارکرد سیستم های صوتی و خالی شدن باتری است .

عدم گردش ضدیخ

اتفاق دیگری که به دلیل خرابی تسمه دینام رخ می دهد، توقف گردش ضدیخ در لوله های خودرو است. وظیفه به گردش درآوردن این مایع بر عهده واتر پمپ خودرو است. این قطعه در صورت پاره شدن تسمه دینام متوقف شده و نمی تواند ضدیخ و مایع خنک کننده را بین قطعات به گردش درآورد. نتیجه این مشکل نیز گرم شدن سریع موتور و آسیب رساندن به قطعات داخلی آن است.

 

پیامدهای پاره شدن تسمه دینام

پیامدهای پاره شدن تسمه دینام

 

علائم پاره شدن تسمه دینام

  • صدای جیغ کشیدن یا جیرجیر کردن از بخش جلویی خودرو
  • کارنکردن مناسب سیستم تهویه
  • خالی شدن باتری
  • ترک های قابل مشاهده روی تسمه دینام
  • عدم کارکرد مناسب فرمان هیدرولیک
  • شنیده شدن صدای خراشیدن در محفظه موتور

هنگام پاره شدن تسمه دینام باید چه کرد؟

در صورتی که تسمه دینام با پارگی مواجه شود، نمی توان خودرو را به سرعت خاموش نمود. بهترین راهکار برای جلوگیری از به وجود آمدن خسارات، رانندگی به مکانی امن و نگه داشتن خودرو است. توجه داشته باشید که رانندگی طولانی در صورت پاره شدن تسمه دینام، باعث جوش آوردن ماشین خواهد شد؛ به همین دلیل سعی کنید خودرو را در مکانی مناسب نگه داشته و به سرعت با یدک کش تماس بگیرید تا خودرو بکسل شود.

 

تفاوت تسمه دینام نو و فرسوده

تفاوت تسمه دینام نو و فرسوده

 

جمع بندی

پاره شدن تسمه دینام یکی از مشکلات جدی خودرو محسوب می شود که می تواند روی عملکرد بخش های زیادی تأثیرگذار باشد. در صورتی خرابی این قطعه سعی کنید خودرو را در مکانی مناسب نگه داشته و بلافاصله با یدک کش تماس بگیرید؛ زیرا رانندگی بدون تسمه دینام آسیب های جدی به بخش های مختلف خودرو وارد می کند. در این مقاله به بررسی پیامدهای خرابی تسمه دینام پرداختیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید، می توانید با کارشناسان تیم مکانیک یار در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *