عیب یابی خودرو

نحوه عیب یابی گیربکس

عیب یابی گیربکس

یکی از قطعات خودرو که در طول استفاده، نیازمند تعمیرات و نگهداری های خاصی است، گیربکس یا همان جعبه دنده است. اتفاقات و مشکلاتی که در گیربکس ها به خصوص در نوع دستی آنها به وجود می آید، باعث نقص در عملکرد خودرو شده و می تواند آسیب های جدی نیز به آن وارد نماید. بسیاری از افراد، برای جلوگیری از به وجود آمدن این اتفاقات، اقدام به عیب یابی گیربکس به صورت مداوم کرده و یا سرویس های دوره ای را برای این بخش انجام می دهند.

با توجه به اهمیت بالای جعبه دنده در عملکرد خودرو، در این مقاله قصد داریم به بررسی نحوه عیب یابی گیربکس، مشکلات به وجود آمده در این بخش و نحوه رفع آنها بپردازیم. در صورتی که قصد افزایش اطلاعات خود در این زمینه را دارید، تا انتها با ما همراه باشید.

انواع گیربکس

بسیاری از افراد، انواع گیربکس را شامل نوع دستی و دنده ای می دانند. هر چند این نوع دسته بندی به طور کلی غلط نیست اما گیربکس ها انواع مختلف بیشتری دارند. انواع جعبه دنده شامل گیربکس خاردار، گیربکس هلیکال، گیربکس بول، گیربکس حلزونی و گیربکس پینیون می شوند.

نوع دیگر دسته بندی گیربکس ها شامل دستی و اتوماتیک می شود. در گیربکس های اتوماتیک تعویض دنده به صورت خودکار انجام می شود؛ به همین دلیل نیز خرابی کمتری در این نوع جعبه دنده به وجود می آید. در خودروهایی که از گیربکس اتوماتیک بهره مند هستند، پدال کلاچ وجود نداشته که این موضوع تجربه رانندگی بهتری را برای افراد ایجاد می کند.

در نوع دستی گیربکس، تعویض دنده به صورت دستی و با فشردن پدال کلاچ انجام می شود. این نوع گیربکس به دلیل استفاده دستی، بیشتر مورد خرابی واقع می شوند و عیب یابی و هم چنین سرویس های دوره ای بیشتری باید برای آنها انجام شود.

علائم خرابی گیربکس

همواره وجود برخی نشانه ها و علائم، نشان از خرابی گیربکس می دهند. در این مواقع باید به عیب یابی گیربکس پرداخته و مشکل را رفع نمود. در این بخش به مهم ترین علائمی که نشان دهنده خرابی این قطعه هستند می پردازیم.

عدم تغییر دنده یا تغییر دنده مشکل

یکی از علائمی که نشان دهنده خرابی در گیربکس های دستی است، عدم تغییر دنده یا تغییر دنده مشکل است. هنگامی که گیربکس خودرو معیوب باشد، با فشردن پدال کلاچ، دنده در جای خود قرار نگرفته و یا هنگام رانندگی، از جای خود بیرون می آید.

نشتی روغن

از دیگر علائمی که با مشاهده آن باید به عیب یابی گیربکس خودرو بپردازید، نشتی روغن گیربکس است. روغن گیربکس یا همان واسکازین، نقش مهمی در روان کاری قطعات جعبه دنده دارد و برای حفظ سلامت آنها ضروری است.

ایجاد سر و صدا

شنیدن برخی صداهای عادی در تعویض دنده می تواند طبیعی باشد؛ اما در صورتی که تعویض دنده با سر و صدای زیادی انجام شود، باید به عیب یابی گیربکس پرداخت.

شل بودن کلاچ

یکی از علائم نشان دهنده نقص در گیربکس، شل بودن کلاچ است که به راحتی می توان متوجه آن شد. این اتفاق معمولا زمانی رخ می دهد که رابط بین کلاچ و دیسک کلاچ به اندازه بیش از حد معمول آزاد باشد؛ به همین دلیل با فشردن پدال، دیسک از فلایول جدا نشده و کلاچ حالتی شل به خود می گیرد.

 

شل بودن کلاچ، یکی از علام خرابی گیربکس

شل بودن کلاچ، یکی از علام خرابی گیربکس

 

عیب یابی گیربکس اتوماتیک با استفاده از دستگاه دیاگ

یکی از روش های مناسبی که برای عیب یابی گیربکس، به خصوص نوع اتوماتیک آن استفاده می شود، دستگاه دیاگ است. با استفاده از دستگاه دیاگ می توان بخش ها و قطعات مختلف گیربکس را عیب یابی کرد و متوجه مشکلات رخ داده در آنها شد.

در صورتی که قسمتی از گیربکس خوردگی داشته باشد نیز می توانید با دیاگ زدن ماشین، مشکل را به صورت دقیق عیب یابی کرده و اقدام به رفع آن نمایید.

 

عیب یابی گیربکس با دستگاه دیاگ

عیب یابی گیربکس با دستگاه دیاگ

 

عیب یابی گیربکس دستی در شرایط مختلف

برای عیب یابی گیربکس دستی، باید به علائم و نشانه هایی که خودرو نشان می دهد توجه داشته باشید. این علائم شامل موارد زیر می شوند.

عیب یابی گیربکس هنگام روشن شدن چراغ‌های هشدار

یکی از علائمی که در صورت مشاهده آن باید به عیب یابی گیربکس بپردازیم، روشن شدن چراغ های هشدار پشت آمپر است. در بسیاری از مواقع این چراغ ها خود به خود خاموش می شوند، اما در صورتی که پس از چند ثانیه، چراغ های هشدار خاموش نشوند، ممکن است موتور و یا گیربکس خودرو دچار ایراد شده باشد.

لرزش خودرو

عیب یابی گیربکس در صورت لرزش خودرو هنگام رانندگی نیز باید به سرعت انجام شود. شکستگی قطعات، عدم روغن کاری مناسب، بد جا خوردن دنده و … می توانند دلایل لرزش خودرو باشند که با تعمیر جعبه دنده، می توان این نشانه ها را برطرف نمود.

زوزه گیربکس

یکی دیگر از نشانه هایی که با مشاهده آن باید به عیب یابی گیربکس پرداخت، شنیدن زوزه گیربکس است. در صورتی که زوزه ها در تمام دنده ها شنیده شوند و با خلاص کردن دنده تغییر محسوسی مشاهده شود، می توان گفت که مشکل به طور حتم از گیربکس است. در این مواقع معمولا باید نوع و سطح روغن گیربکس چک شود.

عیب یابی گیربکس در صورت شنیدن صدا در حالت درجا

در برخی موارد، با چند بار گرفتن و رها کردن کلاچ در حالت درجا، صدایی شنیده می شود. در صورتی که این صدا با کم و زیاد شدن همراه باشد، باید گیربکس را از روی موتور باز کرده و پین های سنتر کننده آن را تعویض نمایید.

 

عیب یابی گیربکس در صورت روشن شدن چراغ های هشدار

عیب یابی گیربکس در صورت روشن شدن چراغ های هشدار

 

جمع بندی

یکی از قطعات اصلی خودروها، گیربکس است که نقش مهمی در نحوه عملکرد خودرو دارد. عیب یابی گیربکس با توجه به انواع مختلف این قطعه، متفاوت بوده و روش های خاصی را می طلبد. به عنوان مثال در خودرو هایی که از گیربکس اتومات استفاده می کنند، عیب یابی معمولا با دستگاه دیاگ انجام می شود اما در گیربکس های دستی، عیب یابی بیشتر به صورت دستی صورت می گیرد.

در این مقاله به برسی نحوه عیب یابی گیربکس در حالات مختلف پرداختیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید، می توانید سؤالات خود را با مجموعه مکانیک یار در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *