عیب یابی خودرو

بررسی دلایل لرزش دنده و روش های حل آن

لرزش دنده

لرزش دنده، معمولاً اتفاق رایجی است که برای بسیاری از رانندگان رخ می دهد. اما برخی لرزش ها، با لرزش های عادی متفاوت بوده و می توانند خطرات زیادی را برای شما ایجاد کنند. این نوع لرزش ها معمولاً شدت بیشتری داشته و حاصل عملکرد طبیعی چرخ دنده های گیربکس، میل گاردان، موتور و … نیستند. رفع لرزش های خطرناک دنده، اهمیت بالایی دارد زیرا ممکن است باعث ایجاد خسارات های جبران ناپذیری شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل لرزش فرمان پرداخته و روش های عیب یابی و رفع آن را نیز معرفی کنیم. با ما همراه باشید.

نحوه عملکرد دنده ماشین و لرزش های طبیعی آن

همان‌طور که می دانید، دنده یا همان دسته دنده، اهرمی است که داخل کابین قرار می گیرد و وظیفه تعویض دنده را بر عهده دارد. در خودروهای قدیمی این اهرم معمولاً کنار فرمان تعبیه می شد. خودروهای سواری معمولاً 5 سرعته هستند (به جز دنده عقب و حالت خنثی) که این موضوع نشان دهنده 5 دنده بودن آنهاست. خودروهای اتوماتیک نیز دارای 4 دنده هستند که حالت های R، N، P و D را دارا می باشند.

دنده به صورت مستقیم، با گیربکس در ارتباط است. با تعویض دنده ها توسط دسته دنده، گیربکس نیز درگیر شده و تغییر سرعت روی خودرو اعمال می شود. به دلیل عملکرد برخی قطعات جعبه دنده، برخی لرزش ها در دسته دنده کاملاً طبیعی بوده و نشان دهنده مشکل خاصی نیست. اما با توجه به استفاده مکرر از این قطعه و استهلاک آن، قطعات جعبه دنده با فرسودگی مواجه می شوند که این موضوع باعث ایجاد لرزش های غیر طبیعی در دنده می شود.

دلایل لرزش دنده

لرزش های غیرطبیعی دنده، می توانند دلایل زیادی داشته باشند؛ از خرابی دسته موتور گرفته تا مشکل دیسک و صفحه کلاچ. آشنایی با مشکلات این بخش می تواند کمک زیادی به عیب یابی و حل مشکل لرزش دنده داشته باشد. در این بخش به بررسی مهم ترین عواملی که باعث لرزیدن دنده خودرو می شوند می پردازیم.

عدم تنظیم صحیح ارتفاع خودرو

یکی از دلایلی که باعث لرزیدن دنده می شود، تنظیم نبودن ارتفاع خودرو است. در بسیاری از خودروها که شاسی آن به صورت دستی در ارتفاع نامناسبی قرار می گیرد، لرزش دنده معمولاً غیر قابل اجتناب است. برای حل مشکل می توانید با مراجعه به مکانیکی و تعمیرگاه ها، به راحتی ارتفاع مناسب را تنظیم کرده و لرزش دنده را برطرف سازید.

 

بریدن فنر و کاهش ارتفاع خودرو، از دلایل لرزش دنده

بریدن فنر و کاهش ارتفاع خودرو، از دلایل لرزش دنده

 

شکستگی دسته موتور

یکی از قطعات حیاتی و مهم خودرو، دسته موتور است که وظیفه حفظ وزن خودرو را بر عهده دارد. هر گونه خرابی در این قطعه، باعث برهم خوردن تعادل خودرو شده و لرزش دسته دنده را در پی دارد. خرابی و شکستگی دسته موتور، معمولاً با صدای تلق تلق در هنگام عبور خودرو از دست اندازها همراه است؛ به همین دلیل در صورت مشاهده این مشکل، حتماً دسته موتور را بررسی نمایید.

خرابی صفحه کلاچ و دیسک

از دلایل اصلی دیگری که باعث لرزیدن دنده خودرو می شود، خرابی و ایراد در صفحه کلاچ و دیسک است. این قطعات به دلیل استفاده مکرر، پس از مدتی دچار فرسودگی شده که باید تعویض گردند. زمان تعویض صفحه کلاچ و دیسک بستگی به نوع خودرو، نحوه رانندگی و مسافت طی شده دارد؛ با این حال زمانی که احساس کردید هنگام رانندگی با دنده یک، موتور و کابین خودرو دچار لرزش شدند، اقدام به تعویض این قطعات نمایید.

خرابی ماهک

تعویض دنده با استفاده از ماهک، که اهرمی هلالی شکل است صورت می گیرد. در صورتی که ماهک خودرو دچار ایراد شود، دسته دنده لق شده و به درستی جا نخواهد رفت که این موضوع لرزش دنده را در پی دارد.

 

ماهک خودرو

ماهک خودرو

 

کیفیت پایین مونتاژ قطعات

یکی از دلایل لرزش دسته دنده که معمولاً راه حل مناسبی برای آن وجود ندارد، کیفیت پایین مونتاژ قطعات به خصوص گیربکس است. این مشکل معمولاً در خودروهای داخلی مشاهده می شود که با افزایش زمان، شدت آن نیز زیاد می شود.

خرابی پلوس

در صورتی که در سرعت های پایین، لرزش دنده را مشاهده کردید، مشکل را می توان به پلوس نسبت داد. پلوس باعث انتقال نیروی موتور به چرخ های خودرو می شود به همین دلیل خرابی آن نقش مهمی در لرزیدن دنده دارد. ایجاد صدای تق تق از چرخ ها نیز از دیگر علائم خرابی پلوس به شمار می رود.

استفاده واسکازین نامناسب

روغن گیربکس یا همان واسکازین بی کیفیت نیز به دلیل عدم روان کاری صحیح قطعات جعبه دنده، باعث لرزیدن دنده می شود. تعویض به موقع روغن گیربکس، استفاده از برند مناسب با توجه به شرایط آب و هوایی و تعویض به موقع دیسک و صفحه کلاچ، در حل این مشکل تأثیرگذارند.

 

نقش مهم واسکازین در روان کاری قطعات گیربکس

نقش مهم واسکازین در روان کاری قطعات گیربکس

 

دلایل لرزش دنده در نیم کلاچ دنده عقب و دنده یک

لرزیدن دنده زمانی که دنده را از حالت خنثی به یک تغییر می دهید، می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. مهم ترین این دلایل شامل موارد زیر می شوند:

  • ایراد در فنرهای سیستم کلاچ
  • تمام شدن دیسک
  • فرسودگی و یا اتمام صفحه کلاچ
  • ساییده شدن فلایول

راه حل های رفع مشکل لرزیدن خودرو

در صوتی که با لرزش دنده به صورت غیر عادی مواجه شدید، باید برخی قطعات را بررسی کرده تا مشکل را رفع نمایید. راه حل های لرزیدن فرمان را به صورت خلاصه در این بخش معرفی می کنیم:

  • بررسی دسته موتور و تعویض آن در صورت شکستگی
  • بررسی پلوس خودرو و تعمیر آن در صورت خرابی
  • تعویض به موقع روغن واسکازین و استفاده از برندی با کیفیت
  • بررسی ماهک و میل ماهک
  • برطرف سازی ایرادات صفحه کلاچ و دیسک
  • تنظیم کردن ارتفاع مناسب خودرو

 

عیب یابی و رفع مشکل لرزش دنده

عیب یابی و رفع مشکل لرزش دنده

 

جمع بندی

یکی از مشکلات رایجی که بین رانندگان رخ می دهد، لرزش دنده است. لرزیدن دنده به صورت طبیعی، کاملاً عادی است و نشان دهنده مشکل خاصی در عملکرد خودرو نخواهد بود؛ اما در صورتی که این لرزش ها شدت بیشتری پیدا کنند، می توان گفت که امنیت خودرو به خطر می افتد. در این مقاله به صورت جامع به بررسی دلایل این مشکل و راه حل های مناسب برای برطرف سازی آن پرداختیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید، می توانید با کارشناسان تیم مکانیک یار در ارتباط باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *