اطلاعات عمومی

سیستم ایموبلایزر چیست و چه نقشی در خودرو دارد؟

ایموبلایزر

در مقالات قبلی مربوط به دیاگ خودرو، با یکی از امکانات به نام ایموبلایزر آشنا شدیم. بسیاری از خودروهای مدرن از سوئیچ Immobilizer بهره مند هستند. این نوع سوئیچ امنیت خودرو را بالاتر برده و باعث روشن شدن موتور تنها در شرایطی خاص می شود.

در این مقاله قصد داریم به برسی عملکرد این قطعه، انواع آن، نشانه های وجود اختلال در آن و مواردی از این دسته بپردازیم. مسلماً آشنایی با این قطعه می تواند اطلاعات و دانش شما از خودرو را بالاتر برده و تأثیر زیادی در نگهداری مناسب خودرو داشته باشد. تا انتها با ما همراه باشید.

ایموبلایزر چیست و چه عملکردی دارد؟

همان‌طور که گفته شد، ایموبلایزر در بسیاری از خودروهای مدرن وجود دارد. استفاده از این قطعه باعث ایجاد قفلی نرم افزاری روی ECU خودرو شده و روشن شدن آن را کنترل می کند. برای روشن شدن موتور، باید قفل نرم افزاری توسط راننده باز شود تا امکان استارت زدن وجود داشته باشد. در صورتی که پس از چرخاندن سوئیچ داخل جایگاه، کد ورودی با کد تعیین شده در بخش نرم افزاری خودرو متفاوت باشد، موتور به هیچ وجه روشن نخواهد شد.

کنترل تجهیزات Immobilizer، با استفاده از برد الکترونیک یا همان UCH انجام می شود. عملکرد این قطعه به این صورت است که آنتن ترانسپوندری، کد ثبت شده در رایانه خودرو را دریافت کرده و باعث انتقال آن به برد الکترونیک (UCH) می شود. رایانه خودرو نیز کد یکسان با سوئیچ را ذخیره کرده و برای مقایسه کد ها، آن را در اختیار UCH قرار می دهد. به این شکل مقایسه کدها انجام شده و در صورت یکسان بودن، موتور خودرو استارت خواهد خورد.

اجزای مختلف ایموبلایزر

برای درک بهتر عملکرد این قطعه و هم چنین آشنایی بهتر با انواع مختلف آن، نیاز است با اجزای داخلی Immobilizer آشنا شوید. این دستگاه از دو بخش اصلی تشکیل شده که شامل برد الکترونیکی (UHC) و آنتن ترانسپوندر می شود. برد الکترونیکی یا همان UHC، دارای یک چیپ حافظه بوده و وظیفه آن باز و بسته کردن درب های اتومبیل است.

آنتن ترانسپوندر نیز بخش دیگر این قطعه را تشکیل می دهد که زیر فرمان نصب شده و باعث ایجاد میدان مغناطیسی می شود. این قطعه نیز نوعی چیپ حافظه محسوب می شود که پس از وارد کردن سوئیچ به جایگاه برای استارت زدن، چیپ حافظه سوئیچ را تحت تأثیر میدان مغناطیسی ایجاد شده قرار می دهد.

 

اجزای مختلف ایموبلایزر

اجزای مختلف ایموبلایزر

 

انواع مختلف ایموبلایزر

انواع مختلف این قطعه، با توجه به نوع فعال کننده دستگاه تقسیم بندی می شوند و شامل ایموبلایزرهای مبتنی بر تماس، بدون نیاز به تماس، دوربرد بدون تماس، کوتاه برد بدون تماس، ایموبلایزرهای تماسی و مجهز به کنترل قفل کاپوت می شوند. در ادامه به معرفی دقیق تر این موارد می پردازیم.

ایموبلایزر با کنترل قفل کاپوت

یکی از انواع مختلف این دستگاه، بدون هیچ گونه تماسی قابلیت قفل کردن الکترومکانیکی کاپوت را دارد. انواع مختلف این قطعه، در صورت قرار گرفتن برچسب آن در ناحیه دید گیرنده، باعث باز شدن قفل می شوند. هم چنین برخی از انواع آن نیز قابلیت تشخیص اثر انگشت را دارا می باشند.

ایموبلایزر مبتنی بر تماس

این نوع قطعات، برای روشن کردن موتور خودرو و خاموش کردن سیستم امنیت، نیاز به فعال سازی دستی دارند. این نوع Immobilizer با روش کلیک روی دکمه مخصوص نصب می شود و سپس با وارد کردن کد به صورت دستی و هم چنین با استفاده از کارت کلید، قابلیت فعال سازی ریموت کنترل از راه دور را دارد.

Immobilizer بدون نیاز به تماس

این نوع دستگاه، بدون نیاز به هیچ گونه اقدامی از سمت راننده، به صورت اتوماتیک کار می کند. نحوه کارکرد این نوع ایموبلایزر به این صورت است که به محض ورود راننده به خودرو، مالک به صورت خودکار توسط یک چراغ ویژه تشخیص داده می شود.

ایموبلایزرهای دوربرد و کوتاه برد بدون تماس

نوعی دیگر از انواع این دستگاه، به صورت دوربرد و نوعی دیگر به صورت کوتاه برد عمل می کنند. نوع دوربرد این قطعه مناسب برای فاصله های 5 تا 10 متری است و اکثر آنها به سیستم ضد سرقت نیز مجهز هستند. در نوع کوتاه برد بدون تماس این دستگاه، بلوک خواندن زیر پیشرانه قرار داشته و با سوار شدن راننده درون خودرو، باعث روشن شدن پیشرانه می شود.

Immobilizer تماسی

آخرین نوعی که به بررسی آن می پردازیم، ایموبلایزرهای تماسی هستند. این نوع قطعات با استفاده از نوعی برچسب و ریدر اینترکام فعالیت می کنند که برای روشن شدن موتور خودرو، برچسب می بایست روی ریدر قرار گیرد.

چه اقدامات امنیتی توسط ایموبلایزرها صورت می گیرد؟

اما سؤال مهمی که در خصوص نقش و عملکرد انواع Immobilizer وجود دارد، نقش امنیتی آنها در خودرو است. اینکه چه اقداماتی توسط این قطعه در خودرو صورت می گیرد تا امنیت خودرو افزایش یابد. اقداماتی که این قطعه باعث ایجاد آنها می شود شامل قطع نمودن برق خودرو با چرخش سوئیچ، قطع کردن برق پمپ بنزین و هم چنین انژکتورهای خودرو، قطع کردن جرقه شمع ها و جلوگیری از پاشش سوخت است.

 

افزایش امنیت خودرو با immoblizer

افزایش امنیت خودرو با immobilizer

 

علائم وجود اختلال در سیستم ایموبلایزر

تمامی سیستم های Immobilizer، دارای چراغ هشدار بوده که با توجه به وجود اختلال در سیستم، روشن خواهند شد. از جمله علائم وجود اختلال در این سیستم می توان به عدم باز شدن درب های خودرو، روشن نشدن موتور، خاموش نشدن آژیر هشدار، عدم چرخش کلید در جایگاه و هم چنین کامل قفل نشدن درب ها اشاره کرد.

اما برای عیب یابی و تشخیص مشکل، باید به نحوه عملکرد چراغ هشدار این سیستم توجه داشته باشید. در صورتی که چراغ های هشدار به طور کامل خاموش باشند، به این معناست که سیستم ایموبلایزر فعال نیست. در صورتی که چراغ ها هر ثانیه یک چشمک بزنند، به معنی باز نبودن سوئیچ است. در صورتی که چشمک زدن 4 بار به صورت پیاپی انجام شود، به این معناست که ایموبلایزر فعال بوده و سوئیچ نیز باز است. در صورتی که چراغ هشدار به طور کامل روشن باشد، نشان دهنده پریدن کد و وجود مشکل در سیستم Immobilizer است.

جمع بندی

یکی از آپشن‌های ویژه که در خودروهای جدید وجود دارد، سیستم ایموبلایزر است. این قطعه نوعی سیستم ضدسرقت به شمار می رود که با استفاده از آن، می توان امنیت خودرو را تا حد زیادی افزایش داد. آشنایی با عملکرد این دستگاه می تواند دانش فنی شما را از خودرو بالا برده و خیال شما را بابت امنیت، تا حد زیادی راحت نگه دارد. در این مقاله به بررسی عملکرد، انواع و هم چنین بررسی خطاهای موجود در این سیستم اشاره کردیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید، با مجموعه مکانیک یار در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *