عیب یابی خودرو

آموزش نحوه عیب یابی و تست سنسور دریچه گاز

تست سنسور دریچه گاز

از جمله قطعات حیاتی خودروهای انژکتوری، حسگر دریچه گاز است. این قطعه عملیات گاز خوردن اتومبیل را انجام می دهد و در حفظ عملکرد خودرو نقش بسیار مهمی دارد. در این مقاله قصد داریم علاوه بر معرفی این سنسور، روش عیب یابی و تست سنسور دریچه گاز را آموزش دهیم. در صورتی که قصد افزایش اطلاعات خود در این زمینه را دارید، تا انتها با ما همراه باشید.

سنسور دریچه گاز چیست و چه انواعی دارد؟

سنسور دریچه گاز یا TPS، نوعی حسگر است که روی دریچه گاز و نزدیک استپر بسته می شود. زمانی که به پدال گاز فشار وارد می کنید، این حسگر به اندازه پولکی دریچه گاز باز شده و باعث تنظیم پاشش سوخت انژکتور می شود.

انواع مختلف سنسور دریچه گاز به دو دسته زیمنس و ساژم تقسیم بندی می شوند. ساختار این دو نوع حسگر با یکدیگر متفاوت بوده و بستگی به نوع ECU دارد. به عنوان مثال برای خودروهایی که ECU آنها از نوع ساژم است، باید از سنسور دریچه گاز ساژم نیز استفاده کرد.

 

سنسور دریچه گاز و انواع آن

سنسور دریچه گاز و انواع آن

 

علائم خرابی سنسور دریچه گاز

قبل از عیب و تست سنسور دریچه گاز، باید با علائم خرابی این قطعه آشنا باشید. به طور کلی علائمی که نشان دهنده خرابی سنسور دریچه گاز هستند شامل بالا ماندن دور موتور، تأخیر در گاز خوردن خودرو، کپ کردن خودرو در دور موتور 2500 تا 3000، افزایش مصرف سوخت، تأخیر در پایین آمدن گاز خودرو و خاموش شدن خودرو هنگام سرد بودن می شوند. توصیه می کنیم در صورت مشاهده این علائم، حتماً اقدام به تست سنسور دریچه گاز خودرو با استفاده از دستگاه دیاگ کرده، زیرا عدم بررسی به موقع این قطعه، باعث ایجاد خرابی های دیگر در بخش های مختلف خودرو می شود.

 

خرابی سنسور دریچه گاز

خرابی سنسور دریچه گاز

 

نحوه تست سنسور دریچه گاز

تنها روش ممکن برای بررسی و تست سنسور دریچه گاز، استفاده از دستگاه دیاگ است. با استفاده از این دستگاه به راحتی می توان مشکلات این سنسور را شناسایی کرد و در بهترین زمان، اقدام به رفع آنها نمود. برای عیب یابی و تست سنسور دریچه گاز، باید مطابق با راهنمای زیر عمل نمایید:

  1. مطابق با آموزش های قبلی، دستگاه دیاگ مورد استفاده در این آموزش نیز جی اسکن تب است. برای تست سنسور دریچه گاز، ابتدا دستگاه دیاگ را به خودرو متصل کرده و سپس منوی عیب یابی را کلیک نمایید. در بخش بعدی می بایست برند خودروی مورد تست را انتخاب کنید.
  2. پس از انتخاب برند، مدل خودرو، سال تولید و نوع موتور را انتخاب کرده و سپس روی گزینه OK کلیک کنید.
  3. در صفحه بعد، از سمت چپ نمایشگر وارد یونیت موتور شده و پارامترهای موتور خودرو را انتخاب کنید.
  4. در صفحه باز شده، انواع پارامترهای یونیت موتور را مشاهده می کنید. در این بخش دو پارامتر برای سنسور پدال گاز مشاهده می شود که با نام های سنسور موقعیت پدال گاز 1 و 2 نمایش داده شده اند. در صورتی که سوئیچ باز باشد و پدال گاز فشار داده شود، عدد این دو سنسور باید تغییر کند. اما سنسور دریچه گاز، زمانی که سوئیچ باز و موتور خاموش باشد، با فشار دادن پدال گاز تغییری نمی کند.
  5. برای تست سنسور دریچه گاز، در صورتی که پارامتر این سنسور با فشار دادن پدال تغییری نکرد، حتماً موتور خودرو را روشن کرده و مجدداً پدال گاز را فشار دهید تا عدد این پارامتر تغییر پیدا کند.
  6. پس از انجام مراحل بالا، عدد سنسور دریچه گاز را انتخاب کرده و وارد گراف آن شوید. با توجه به مدل خودرو، تعداد سنسورهای دریچه گاز را مشاهده می کنید که عدد گراف آنها با یکدیگر متفاوت است. برای عیب یابی و تست سنسور دریچه گاز، باید مجموع عددهای پارامتر این سنسور، برابر با 5 ولت باشد.

مطابق با روش بالا، تست سنسور دریچه گاز انجام شده و در صورتی که مجموع اعداد سنسور ها برابر با 5 ولت باشد، سنسور مشکلی نخواهد داشت.

 

عیب یابی و تست سنسور دریچه گاز با دستگاه دیاگ

عیب یابی و تست سنسور دریچه گاز با دستگاه دیاگ

 

علل خرابی سنسور دریچه گاز

پس از تست سنسور دریچه گاز، بد نیست با دلایل خرابی این سنسور نیز آشنا شوید. عوامل مختلفی روی خرابی این قطعه تأثیر گذارند در این بخش به معرفی آنها می پردازیم.

اختلال در ECU

یکی از مهم ترین دلایل خرابی این سنسور، وجود نقص در یونیت کنترل خودرو یا همان ECU است. در برخی خودروها نظیر پژو 405، وجود نقص در ECU باعث می شود که سنسور دریچه گاز بسوزد؛ به همین دلیل توصیه می کنیم به صورت مرتب، به تست سنسور دریچه گاز پرداخته و در صورت وجود مشکل، اقدام به رفع آن نمایید.

شستشوی موتور

از دیگر عوامل خرابی و ایجاد مشکل در سنسور دریچه گاز، شستشوی داخل موتور است. در صورت برخورد آب به قطعات موتور، احتمال اتصالی در آن بسیار بالا رفته که یکی از عوارض آن، خرابی سنسور دریچه گاز است. توصیه می کنیم برای جلوگیری از به وجود آمدن هرگونه خرابی در بخش های حساس موتور، شستشوی خودرو را به صورت اصولی انجام دهید.

اختلال در سیم کشی خودرو

نوسان برق و اتصالی در سیم کشی خودرو، از عوامل دیگری هستند که باعث خرابی سنسور دریچه گاز می شوند. وجود این اتصالی ها باعث ارسال اطلاعات اشتباه به یونیت خودرو شده که سوختن و یا خرابی سنسور دریچه گاز را در پی خواهد داشت.

خرابی پولکی

از دیگر دلایل خرابی سنسور دریچه گاز، خراب بودن پولکی است. پولکی دریچه گاز در اثر وارد شدن ضربات، ممکن است بشکند و یا دچار مشکل شود. توصیه می کنیم برای بهبود عملکرد سنسور دریچه گاز، بررسی قطعاتی مانند پولکی دریچه گاز را به تعویق نیندازید.

جمع بندی

سنسور دریچه گاز خودرو یکی از حیاتی ترین بخش های خودرو است که نقش مهمی در کنترل مصرف سوخت و عملیات گاز خوردن خودرو دارد. عیب یابی و تست سنسور دریچه گاز به صورت مرتب، باعث می شود عملکرد کلی خودرو بهتر انجام شده و مصرف سوخت نیز کاهش پیدا کند. در این مقاله به بررسی نحوه تست سنسور دریچه گاز پرداختیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی و مشاوره بیشتری در این زمینه دارید، می توانید با مجموعه مکانیک یار در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *