نگهداری خودرو

همه چیز در خصوص روغن ترمز

روغن ترمز

یکی از حیاتی ترین بخش های خودرو، سیستم ترمز است که نقش زیادی در تأمین امنیت دارد. برای عملکرد مناسب این سیستم، نیاز است که از روغن ترمز استفاده شود. این ماده نقش مهمی در ترمز گیری به موقع ماشین خواهد داشت و باعث به حرکت درآوردن قطعات اصلی سیستم ترمز می شود. در این مقاله قصد داریم به نحوه عملکرد این مایع، زمان مناسب تعویض آن و مواردی از این دسته بپردازیم. اگر شما نیز قصد افزایش اطلاعات خود در این زمینه را دارید، با ما همراه باشید.

روغن ترمز چیست و چگونه عمل می کند؟

روغن ترمز، سیالی هیدرولیک است که باعث عملکرد مناسب قطعات سیستم ترمز می شود. این ماده باید در دمای بالا و فشار زیاد عمل کند به همین دلیل در صورت کیفیت پایین، ترمز گیری به صورت مناسب انجام نمی شود. این ماده غیر قابل تراکم، در لوله های سیستم ترمز خودرو در جریان بوده و باعث انتقال نیروی وارد شده روی پدال ترمز به روتورهای ترمز ها در چهار چرخ ماشین می شود.

نحوه عملکرد روغن ترمز، به این صورت است که با فشار دادن پدال ترمز توسط راننده، یک پیستون در کالیپر ترمز فشرده می شود. فشرده شدن این پیستون، فشار داخل لوله های ترمز را افزایش داده و روغن ترمز نیز به حرکت در می آید. با حرکت این ماده، روتورهای ترمز به لنت فشار وارد می کنند و به صورت مرحله به مرحله، گردش چرخ ها کاهش پیدا کرده و خودرو متوقف می شود.

نکته مهمی که در خصوص این سیال وجود دارد، عدم روانکاری قطعات است. این ماده بر خلاف نامی که دارد، برای کاهش اصطکاک بین قطعات سیستم ترمز استفاده نمی شود و تنها کاربرد آن، انتقال نیروی پدال گاز به منظور متوقف کردن چرخ هاست.

 

روغن ترمز و عملکرد آن

روغن ترمز و عملکرد آن

 

انواع روغن ترمز

اگر قصد خرید روغن ترمز را داشته باشید، با محصولات متفاوتی روبرو خواهید شد که هر کدام ویژگی های متفاوتی دارند. برای خریدی مناسب، باید با انواع این ماده سیال آشنا بود. به طور کلی انواع روغن ترمز در دو دسته تقسیم بندی می شوند. دسته اول بر پایه سیلیکون ساخته شده و دسته دوم، مبتنی بر گلیکول هستند.

روغن ترمزهایی که بر پایه سیلیکون ساخته می شوند، تنها در خودروهایی استفاده می شوند که تکنولوژی ABS در آنها به کار نرفته باشد. اما محصولات ساخته شده بر پایه گلیکول، اغلب در خودروهایی با تکنولوژی ABS استفاده می شوند و دارای رده بندی DOT یک تا پنج هستند.

روغن ترمز زرد و آبی

معمولاً انواع روغن های ترمز، در دو رنگ آبی و زرد به بازار عرضه می شوند. تفاوت این دو محصول در DOT یا به عبارتی دیگر، نقطه جوش آنهاست. به این صورت که روغن هایی با DOT3، دارای رنگ زرد و روغن هایی با DOT4، رنگ آبی دارند. برخی از روغن ها نیز که در دسته DOT5.1 قرار می گیرند، دارای رنگ سبز هستند.

نحوه شناسایی روغن ترمز مناسب برای خودرو

با توجه به انواع مختلفی که این سیال دارد، باید نوع مناسب آن را برای هر خودرو انتخاب نمود. برای تشخیص اولیه، باید از نوع تکنولوژی سیستم ترمز خود اطلاع داشته باشید. در صورتی که خودروی شما از تکنولوژی ABS بهره مند نباشد، باید از روغن های بر پایه سیلیکون استفاده نمایید. هم چنین برای انتخاب صحیح از نظر استاندارد DOT، باید به دفترچه راهنمای خودرو مراجعه نمایید.

 

انواع مختلف روغن ترمز

انواع مختلف روغن ترمز

 

زمان مناسب تعویض روغن ترمز

روغن ترمز باید به صورت مرتب و در فواصل زمانی مشخصی تعویض شود. معمولاً با گذشت زمان این سیال به دلیل جذب رطوبت هوا، کارایی مناسبی نداشته و در عدم تراکم پذیری، ضعیف عمل می کند. بیشتر کارشناسان و تعمیرکاران خودرو، توصیه می کنند که در فواصل یک یا دو ساله، این سیال را تعویض نمایید. با این حال زمان تعویض این ماده به مدل خودرو، نحوه رانندگی و مسافت پیموده شده بستگی دارد که می توانید با مراجعه به دفترچه راهنمای خودرو، از زمان مناسب تعویض آن آگاه شوید.

نشانه های کاهش روغن ترمز

هر چند برای تعویض روغن ترمز، فواصل یک الی دو ساله در نظر گرفته شده است، با مشاهده برخی علائم و نشانه ها باید اقدام به تعویض این ماده نمود. این علائم شامل موارد زیر می شوند:

  • روشن شدن چراغ هشدار ترمز
  • سفت شدن پدال ترمز
  • سختی هنگام ترمز گرفتن
  • عملکرد نامناسب لنت ها
  • ایجاد سروصدا از سیستم ترمز

نحوه بررسی سطح روغن ترمز

در صورت مشاهده علائم خرابی یا کاهش روغن ترمز، باید سریعاً میزان این ماده در خودرو را بررسی نمایید. بررسی سطح روغن ترمز نسبت به چک کردن روغن موتور یا آب رادیاتور، کمی پیچیده تر است؛ با این حال با استفاده از روش زیر، به راحتی می توانید میزان آن را بررسی کنید.

پیدا کردن مخزن

اولین مرحله، شناسایی مخزن روغن ترمز است. محفظه این ماده از جنس پلاستیک بوده و دارای یک پیچ برای باز و بسته کردن آن می باشد. این مخزن معمولاً در نزدیکی سیستم ترمز و سمت راننده قرار دارد.

فشردن پدال ترمز در صورت داشتن ترمز ABS

اگر خودروی شما از تکنولوژی ABS بهره مند است، باید پدال ترمز را چندین بار فشار دهید. حدود 20 الی 30 بار.

تمیز کردن دور مخزن روغن ترمز و باز کرد آن

قبل از باز کردن درب مخزن، باید دور تا دور آن را به خوبی پاک کنید زیرا وارد شدن هرگونه آلودگی و ذرات به داخل آن، باعث از کار انداختن سیستم ترمز خواهد. سپس درب مخزن را باز نمایید. توجه داشته باشید که باز گذاشتن درب مخزن باعث جذب هوا توسط روغن شده و کارایی آن را کاهش می دهد. به همین دلیل سعی کنید کار خود را سریع انجام داده و درب مخزن را ببندید.

بررسی سطح روغن

مرحله آن، بررسی رنگ و سطح روغن است. در صورتی که سطح روغن از 5 سانتی متر پایین تر باشد، باید مقداری به آن اضافه نمود. هم چنین در صورت تغییر رنگ این ماده به سیاه یا رنگی تیره، باید اقدام به تعویض آن نمایید.

 

بررسی سطح روغن ترمز

بررسی سطح روغن ترمز

 

جمع بندی

روغن ترمز، یکی از سیالات ضروری در عملکرد خودرو است که نقش مهمی در ترمزگیری دارد. کاهش سطح این ماده یا تغییر رنگ آن، می تواند خطرات زیادی را هنگام رانندگی به وجود آورد و امنیت شما را کاهش دهد. در این مقاله به بررسی عملکرد این ماده، انواع آن، زمان مناسب تعویض و موارد دیگر پرداختیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری دارید، می توانید با کارشناسان تیم مکانیک یار در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *