نگهداری خودرو

اهمیت بالانس چرخ خودرو

بالانس چرخ خودرو

درگیری با چرخ ها و تایر خودرو معمولاً اتفاقی رایج است. رانندگی بدون لرزش و عدم وارد شدن ضربه به داخل کابین، نیازمند بالانس کردن لاستیک هاست. بالانس چرخ خودرو اهمیت زیادی در سلامت خودرو و هم چنین ایمنی بیشتر هنگام رانندگی دارد و باید به صورت مرتب انجام شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی اهمیت بالانس کردن تایر خودرو و تأثیر آن در رانندگی ایمن تر بپردازیم. تا انتها با ما همراه باشید.

بالانس چرخ خودرو چیست؟

یکی از اقدامات ضروری برای افزایش ایمنی خودرو، بالانس کردن لاستیک های آن است. با این کار توازن بین چرخ های خودرو برقرار شده و خودرو هنگام حرکت لرزش کمتری خواهد داشت. برای این که متوجه شوید چرخ های خودرو در وضعیت بالانس قرار دارند یا خیر، باید فرمان خودرو را صاف کرده و با نگاه کردن به امتداد خودرو، وضعیت چرخ ها را بررسی نمایید. البته این روش ممکن است کمی مشکل باشد و تنها افراد حرفه ای متوجه آن شوند؛ به همین دلیل توصیه می کنیم در صورتی که هنگام رانندگی در سرعت 90 کیلومتر یا بیشتر لرزش خودرو را احساس کردید، حتماً باد چرخ های خودرو را بررسی کنید.

علائم و نشانه های بالانس نبودن چرخ خودرو

همان‌طور که گفته شد، با استفاده از برخی روش ها می توانید وضعیت باد چرخ های خودرو را بررسی کنید.یکی از بهترین روش ها، لرزش خودرو و خصوصاً فرمان در سرعت های بالای 90 کیلومتر است. هم چنین در صورت بالانس نبودن چرخ ها، پایداری خودرو کاهش چشم گیری پیدا می کند.

از دیگر علائم عدم بالانس بودن لاستیک ها می توان به ساییده شدن لاستیک ها اشاره کرد. فرسودگی و ساییده شدن لاستیک ها به مرور زمان امری طبیعی است، اما در صورتی که چرخ های خودرو بالانس نباشند، ابن مشکل زودتر از زمان معمول رخ خواهد داد. افزایش مصرف سوخت و هم چنین خرابی بیش از حد قطعات خودرو نیز از دیگر علائم بالانس نبودن چرخ ها به شمار می روند.

 

ساییدگی لاستیک از نشانه های عدم بالانس بودن چرخ ها

ساییدگی لاستیک از نشانه های عدم بالانس بودن چرخ ها

 

پیامدهای از بین رفتن بالانس چرخ خودرو

عدم برقراری توازن بین لاستیک ها، از چیزی که فکر می کنید بیشتر به خودرو آسیب خواهد زد! خرابی قطعات خودرو تنها یکی از پیامدهای آن به شمار می رود که می تواند هزینه زیادی را بر جای بگذارد. در بخش زیر معایب از بین رفتن بالانس لاستیک های خودرو را نام برده ایم:

  • خوردگی سریع لاستیک ها
  • خرابی اتاقک خودرو
  • فرسودگی بلبرینگ چرخ ها
  • ایجاد آسیب های جدی در موتور و محفظه آن
  • خراب شدن کمک فنرهای خودرو به دلیل تحمل فشار زیاد
  • اختلال در سیستم فرمان
  • خراب شدن جلوبندی خودرو

بازه زمانی بالانس چرخ خودرو

بالانس چرخ خودرو را باید به صورت مرتب و دوره ای انجام داد زیرا باد چرخ ها پس از مدتی دچار تخلیه شده و توازن بین آنها به هم می ریزد. معمولاً زمان مشخصی برای بالانس کردن لاستیک ها وجود ندارد و تنها در صورتی که علائم و نشانه های نامتوازن بودن چرخ ها را مشاهده کردید، باید بالانس چرخ خودرو را انجام دهید. با این حال توصیه می شود هر 6 ماه یک بار یا هر 8000 هزار کیلومتر، با مراجعه به مکانیکی بالانس بودن چرخ ها را به شکلی دقیق بررسی کنید.

یکی از زمان های ضروری انجام بالانس چرخ خودرو، هنگام تعویض تایرهاست. در صورتی که هر کدام از تایر های خودرو را تعویض نمودید، باید از بالانس بودن آن با سایر چرخ ها اطمینان حاصل کنید.

به طور خلاصه زمان های ضروری برای بالانس چرخ خودرو را در لیست زیر مشاهده می کنید:

  • تعویض رینگ ها
  • جابه‌جایی تایرها
  • تعمیر لاستیک ها
  • ایجاد لرزش در فرمان
  • افتادن خودرو در چاله عمیق

 

زمان مناسب تست باد لاستیک

زمان مناسب تست باد لاستیک

 

روش های بالانس چرخ خودرو

روش های دقیق بالانس چرخ خودرو و بررسی توازن آنها، با استفاده از دستگاه بالانس صورت می گیرد. بررسی باد تایر خودرو توسط دو روش استاتیکی و دینامیکی انجام می شود که استفاده از هر کدام می تواند به صورت دقیق میزان توازن چرخ های خودرو را بررسی کند.

بالانس چرخ خودرو با روش استاتیکی

روش استاتیکی یا ایستا، یکی از روش های بالانس چرخ خودرو است. در این روش چرخ خودرو روی محوری افقی که قابل گردش است، قرار گرفته و در صورت نامتعادل بودن، پایین تر از سایر چرخ ها قرار خواهد گرفت. برای ایجاد توازن و بالانس چرخ خودرو در این روش، وزنه ای با وزن مناسب را بالای رینگ تعبیه می کنند تا تعادل برقرار شود. سپس بر اساس سنگینی وزنه، باد تایر تنظیم می شود.

بالانس چرخ خودرو با روش دینامیکی

روش دیگر بالانس چرخ خودرو، روش دینامیکی یا پویا است. در این متد علاوه بر تعیین عدم توازن چرخ ها، نامتعادل بودن آنها نسبت به صفحه تقارن عمودی نیز سنجیده می شود. در صورتی که تعادل بین چرخ ها برقرار نباشد، لاستیک ها بالانس و هم وزن خواهد شد.

نکاتی مهم در خصوص بالانس کردن چرخ های خودرو

  • برای بالانس کردن لاستیک های رادیال (لاستیک هایی با مقاومت پایین غلتشی) تنها می توان روش استاتیک یا درجا را به کار برد.
  • رینگ های تعمیری می توانند باعث از بین رفتن بالانس چرخ ها شوند، به همین هنگام نصب آنها، مجدداً توازن لاستیک ها را بررسی کنید.
  • در صورتی که استفاده زیادی از خودرو دارید (مانند تاکسی ها) هر 3 الی 4 ماه یکبار بالانس چرخ خودرو را انجام دهید.
  • در صورت عدم استفاده از خودرو به مدت طولانی، از پر بودن باد لاستیک ها مطمئن شوید.
  • در صورتی که هنگام ترمز گرفتن خودرو دچار لرزش شود، مشکل مربوط به دیسک هاست و ربطی به بالانس بودن چرخ ها ندارد.
  • بالانس کردن لاستیک ها تنها مربوط به محور جلو نبوده و تمامی چرخ ها نیاز به بالانس شدن دارند.

 

دستگاه بالانس چرخ خودرو

دستگاه بالانس چرخ خودرو

 

جمع بندی

یکی از مهم ‌ترین نکات نگهداری خودرو، ایجاد توازن بین لاستیک های آن است. عدم برقراری توازن می تواند مشکلات زیادی را در بخش های مختلف خودرو به وجود آورد که تعمیر آنها نیازمند صرف هزینه های زیادی خواهد بود. در این مقاله به بررسی نکاتی مهم در خصوص بالانس چرخ خودرو پرداختیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید، می تواند با کارشناسان تیم مکانیک یار در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *