عیب یابی خودرو

دلایل یاتاقان زدن خودرو و روش های رفع آن

یاتاقان زدن

یکی از اصطلاحاتی که همه افراد آن را شنیده و یا از آن استفاده کرده اند، یاتاقان است. هرچند این کلمه به طور معمول زیاد در محاوره ها استفاده می شود، اما حداقل افرادی هستند که با معنی دقیق آن آشنا باشند. یاتاقان که در اصطلاح انگلیسی به آن برینگ (Bearing) نیز می گویند، یکی از قطعات خودرو است که امکان حرکت روان میان دو جسم را فراهم می کند. اما یاتاقان چه کاربردهایی دارد و معنی یاتاقان زدن چه مفهومی دارد؟ اگر شما نیز با این سؤالات مواجه شده اید، تا انتها با ما همراه باشید.

یاتاقان چیست و چه کاربردهایی دارد؟

همان‌طور که گفته شد، یاتاقان به عنوان قطعه ای در خودروها شناخته می شود که قابلیت حرکت بین دو جسم را فراهم می کند. این قطعه به شکل نیم دایره و نازک طراحی شده و معمولاً از متریال های نرم در ساخت آن استفاده می شود. دلیل استفاده از این متریال ها، ایجاد ضربه گیر بودن یاتاقان برای حرکات میل لنگ است.

برای درک نحوه عملکرد یاتاقان، باید با میل لنگ خودرو آشنایی داشته باشید. میل لنگ خودرو باعث ایجاد حرکات بالا و پایین پیستون شده و این حرکات را به حرکات چرخشی تبدیل می کند. به این شکل خودرو می تواند حرکت کند. با توجه به نقش میل لنگ، این قطعه می بایست به موتور خودرو نزدیک بوده و با آن در ارتباط باشد. با توجه به اینکه تبدیل حرکات بالا و پایین پیستون توسط میل لنگ به حرکات چرخشی، ممکن است آسیب هایی را به این قطعه وارد کند، برای جلوگیری از به وجود آمدن این مشکلات، از یاتاقان استفاده می شود.

به طور کلی وظایف یاتاقان شامل تنظیم لق بودن میل لنگ و شاتون می شود و حرکت روان آنها را نیز تضمین می کند. هم چنین اصطکاک میان شاتون و میل لنگ را کاهش داده و از آسیب های ناشی از این برخوردها، می کاهد.

 

انواع مختلف یاتاقان

انواع مختلف یاتاقان

 

یاتاقان زدن چیست و چه دلایلی دارد؟

اما یاتاقان زدن به چه معناست و چه دلایلی باعث به وجود آمدن آن می شود؟ همان‌طور که بررسی شد، یاتاقان قطعه ای است که باعث کاهش اصطکاک و ضربه های ناشی از میل لنگ و شاتون می شود؛ بنابراین پس از گذشت مدت زمانی نیاز به تعویض شدن دارد. در صورتی که از این قطعه به شکل صحیح نگهداری نشود و یا پس از مدت زمان مشخصی تعویض نشود، خودرو به یاتاقان زدن می افتد. در ادامه به معرفی عواملی که باعث ایجاد این مشکل می شوند می پردازیم.

رانندگی با دور موتور بالا

یکی از اصلی ترین دلایل خرابی این قطعه و یاتاقان زدن خودرو، رانندگی با دور موتور بالاست. در صورتی که سرعت حرکت موتور خودرو بیش از حد باشد، دمای به وجود آمده می تواند احتراق و در نتیجه اصطکاک زیادی را ایجاد نماید. با بالا رفتن دما و افزایش اصطکاک، یاتاقان و بخش های دیگر خودرو دچار آسیب های جدی خواهند شد.

افرایش رسوبات در فیلتر

یکی دیگر از دلایل به وجود آمدن این مشکل، رسوب گیری بیش از اندازه روغن و نشستن رسوبات در فیلتر خودرو است. در صورتی که رسوبات در فیلتر افزایش یابند، فیلتر خاصیت خود را از دست داده و نمی تواند در فیلترکردن آلاینده ها به خوبی عمل کند. این مشکل باعث خواهد شد که روغن به شکل مناسبی به سمت یاتاقان پمپ نشود و پس از مدتی، اختلالاتی را در این قطعه به وجود می آورد که باعث یاتاقان زدن خواهد شد.

مخلوط شدن آب و روغن

اخلاط آب و روغن نیز که بیشتر مربوط به ایجاد مشکل در عملکرد واشر سرسیلندر است، باعث ایجاد اختلال در عملکرد یاتاقان می شود. در صورتی که آب و روغن خودرو با یکدیگر مخلوط شوند، آب خنک کننده سیلندرها به درون روغن نشت پیدا کرده و منجر به کاهش لغزندگی روغن و در نتیجه افزایش اصطکاک می شود.

مشکلات مربوط به روغن

مشکلات مربوط به روغن مانند عدم تعویض به موقع آن یا استفاده از یک برند بی کیفیت نیز از دیگر عوامل یاتاقان زدن خودرو است. برای اینکه یاتاقان طول عمر بیشتری داشته باشد و عملکرد صحیحی از خود نشان دهد، مهم ترین مسئله استفاده از روغن موتور با کیفیت و تعویض به موقع آن است. در صورت عدم رعایت این موارد، لغزندگی روغن موتور کاهش یافته و کثیفی بیش از اندازه آن باعث افزایش حرارت موتور می شود.

 

استفاده از روغن موتور بی کیفیت، عامل یاتاقان زدن

استفاده از روغن موتور بی کیفیت، عامل یاتاقان زدن

 

علائم یاتاقان زدن و نحوه جلوگیری از آن

وجود مشکل در یاتاقان، می تواند علائم زیادی داشته باشد که باید توجه زیادی به آنها داشت. اولین مورد به وجود آمدن صدای تق تق هنگام فشار دادن پدال گاز است. این صدا ممکن است زمانی که خودرو در حال شتاب گرفتن باشد نیز شنیده شود. دلیل به وجود آمدن این صدا می تواند برخورد دو قطعه فلزی به یکدیگر باشد که عامل اصلی آن، ایجاد مشکل در یاتاقان است.

از دیگر علائم یاتاقان زدن، می توان به قفل شدن موتور و هم چنین روشن شدن چراغ آن اشاره کرد. در صورتی که اصطکاک قطعات داخلی خودرو بالا رود، موتور قفل شده و به هیچ عنوان روشن نخواهد شد. هم چنین روشن شدن چراغ موتور یا چشمک زدن آن نیز از دیگر علائم یاتاقان زدن خودرو محسوب می شود.

برای حل این مشکلات، تنها راه موجود سرویس و بررسی دوره ای خودرو است. همان‌طور که گفته شد یاتاقان قطعه ای است که پس از مدتی، دچار فرسایش شده و باید تعویض شود. استفاده از یک روغن موتور باکیفیت، توجه به رادیاتور، پمپ و فیلتر روغن و هم جنین بررسی موتور به صورت دوره ای، می تواند از یاتاقان زدن خودرو جلوگیری نماید.

 

جلوگیری از یاتاقان زدن خودرو

جلوگیری از یاتاقان زدن خودرو

 

جمع بندی

یاتاقان زدن خودرو، یکی از مشکلاتی است که همه ما با آن مواجه شده ایم. ایجاد این مشکل مربوط به قطعه یاتاقان در خودرو است که وظیفه کلی آن، کاهش اصطکاک میان قطعات فلزی است. با بررسی دوره ای موتور خودرو و هم چنین استفاده از یک روغن موتور مناسب، می توان تا حد زیادی از به وجود آمدن این مشکلات جلوگیری کرد. هم چنین تعویض دوره ای یاتاقان و خرید قطعه ای با ویژگی هایی از جمله مقاومت بالا، انعطاف پذیری مناسب لایه های داخلی، جذب مناسب گردو غبار و مقاومت مناسب در برابر دما، می تواند این مشکلات را رفع کند.

در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید، می توانید با مجموعه مکانیک یار در تماس باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *