نگهداری خودرو

ترکیدن باتری ماشین- دلایل و روش های پیشگیری از آن

ترکیدن باتری ماشین

رخ دادن برخی حادثه های مربوطه به خودرو، در مواقع بسیار کمی اتفاق می افتد اما در صورت رخ دادن، می تواند هزینه های زیادی داشته باشد. یکی از این موارد، ترکیدن باتری ماشین است. انفجار باتری را ممکن است خیلی از افراد حتی یک بار هم تجربه نکرده باشند اما به دلیل خسارات ناشی از آن، بهتر است که همیشه آماده آن باشند. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل ترکیدن باتری خودرو بپردازیم و راه های جلوگیری از آن را نیز معرفی نماییم. اگر قصد افزایش اطلاعات خود در این زمینه را دارید، تا انتها با ما همراه باشید.

علت ترکیدن باتری ماشین چیست؟

ساختار باتری خودرو به گونه ای طراحی شده که ممکن است به دلیل برخی موارد احتمالی منفجر شود. هنگام شارژ شدن باتری، گاز هیدروژن در آن تولید می شود که می تواند پس از انباشته شدن، با یک جرقه کوچک باعث انفجار شود. این گاز به شدت قابل اشتعال بوده و حتی برای تأمین انرژی موتورهای موشک نیز از آن استفاده می شود. با توجه به این موضوع، بد نیست که با دلایل رخ دادن جرقه و انفجار در باتری ماشین آشنا بود تا بتوان از ترکیدن باتری ماشین جلوگیری کرد.

پایان عمر مفید باتری

یکی از اصلی ترین دلایل ترکیدن باتری ماشین، تمام شدن عمر آن است. با پایان عمر مفید این قطعه، خوردگی در شبکه متخلخل افزایش پیدا کرده که باعث خرابی مواد فعال موجود در صفحه آن می شد. این مشکل می تواند باعث تجمع رسوبات در جدا کننده صفحات باتری شود و انرژی لازم برای تولید جرقه را فراهم نماید.

هم چنین پایان عمر باتری، با کاهش آب موجود در آن نیز همراه است. کاهش آب باتری باعث هوا خوردگی صفحات سربی آن شده و احتمال تاب برداشتن آنها را فراهم می کند. با تاب برداشتن صفحات، تماس آنها با یکدیگر بیشتر از حد معمول رخ می دهد که می تواند باعث ایجاد جرقه شده و باتری خودرو را منفجر کند.

هوای گرم

افزایش بیش از حد دما نیز در ترکیدن باتری ماشین نمی تواند کم اثر باشد. با افزایش دما، تولید گاز هیدروژن در باتری افزایش پیدا می کند و در صورت ایجاد هر گونه جرقه، باتری احتمال انفجار را خواهد داشت. توجه داشته باشید که هوای گرم به تنهایی باعث ترکیدن باتری خودرو نخواهد شد و تنها در صورت خرابی سایر قطعات، زمینه را برای انفجار فراهم تر می کند.

انباشته شدن بخار آب

افزایش دمای الکترولیت های درون باتری، می تواند باعث تجمع بخار آب شود. این اتفاق معمولاً به دلیل برقراری اتصال کوتاه در ترمینال های باتری رخ می دهد و شرایط را برای ترکیدن باتری ماشین مهیا می کند.

شارژ شدن بیش از حد

شارژ بیش از حد باتری تنها در مواقعی رخ می دهد که سیستم شارژ با مشکل مواجه شده باشد. افزایش شارژ می تواند تولید گاز هیدروژن را در محفظه باتری افزایش داده و خطر انفجار را بالا ببرد.

جرقه های بیرونی اصلی ترین عامل ترکیدن باتری ماشین

شاید اصلی ترین دلیل ترکیدن باتری خودرو را ایجاد جرقه یا شعله های بیرونی نام برد. در صورتی که خودرو نزدیک شعله آتش یا جرقه های مختلف قرار بگیرد، احتمال انفجار وجود خواهد داشت. توصیه می کنیم در صورتی که از سلامت سیستم باتری ماشین خود اطمینان ندارید، به هیچ عنوان خودرو را در معرض جرقه های استاتیک، شعله آتش، سیگار روشن و … قرار ندهید.

مشکل در مونتاژ

از ایرادات کارخانه‌ای نیز به هیچ عنوان نمی توان چشم پوشی کرد. به طور مثال در صورتی که اتصال پست ترمینال داخلی به سرب ترمینال داخلی به درستی انجام نشده باشد، امکان ایجاد جرقه در باتری وجود خواهد داشت که می تواند باعث انفجار آن شود. این مشکل به ندرت در خودروهای رده پایین ممکن است رخ دهد با این حال باز هم می تواند عاملی برای ترکیدن باتری ماشین باشد.

عدم سرویس کردن باتری

نگهداری از باتری ماشین اهمیت بالایی دارد. در صورتی که به مدت طولانی از انجام سرویس های دوره ای مربوط به باتری چشم پوشی کرده باشید، احتمال خرابی و فرسودگی قطعات آن وجود خواهد داشت.

عدم خروج گاز هیدروژن از دریچه ها

هیدروژن های پراکنده در محفظه باتری، از طریق دریچه های هر سلول به خارج باتری هدایت می شوند تا از انباشته شدن آنها جلوگیری شود. در صورتی که این دریچه ها مسدود شده باشند، گاز هیدروژن امکان خروج نداشته و داخل محفظه باتری انباشته خواهد شد. در صورتی که عامل جرقه وجود نداشته باشد، این انباشته شدن گازها می تواند باعث متورم شدن باتری شود که این مورد هم به اندازه ترکیدن باتری ماشین خطرناک خواهد بود.

مرطوب بودن باتری هنگام شارژ شدن

هنگام شارژ شدن باتری، ورود هرگونه رطوبت در نواحی آن به خصوص درب باتری می تواند باعث انفجار آن شود. به همین دلیل حتماً هنگام شارژ باتری از خشک بودن کامل آن اطمینان حاصل نمایید.

 

دلایل ترکیدن باتری ماشین

دلایل ترکیدن باتری ماشین

 

راهکارهای پیشگیری از ترکیدن باتری ماشین

آشنایی با دلایل ترکیدن باتری ماشین نقش مهمی در نگهداری بهتر آن خواهد داشت. هم چنین برخی روش ها نیز وجود دارد که می تواند از ترکیدن این قطعه جلوگیری کند که در لیست زیر معرفی شده اند:

  • استفاده از دستگاه های شارژ با کیفیت و استاندارد
  • بررسی خشک بودن باتری قبل از انجام شارژ
  • عدم ایجاد جرقه در نزدیکی باتری هنگام شارژ شدن آن
  • بررسی سلامت کابل های متصل به پایانه های باتری
  • استفاده از ابزارهای عایق هنگام شارژ باتری
  • بررسی دریچه های باتری
  • انجام سرویس های دوره ای
  • خرید باتری هایی با فناوری پیشرفته تر

 

انجام سرویس های دوره ای مربوط به باتری ماشین

انجام سرویس های دوره ای مربوط به باتری ماشین

 

جمع بندی

ترکیدن باتری ماشین یکی از اتفاقات نادر است؛ با این حال می تواند برای هر خودرویی اتفاق بیفتد. این مشکل معمولاً در باتری های قدیمی تر که فناوری آنها از نوع اسید سرب آزاد است بیشتر رخ می دهد. برای جلوگیری از ترکیدن باتری خودرو باید سرویس های دوره ای را به صورت منظم برای این قطعه انجام داد و نکات مهمی را هنگام نگهداری و به خصوص شارژ کردن آن نیز در نظر گرفت. در این مقاله به بررسی این راهکارها و مهم ترین دلایل انفجار در باتری خودرو پرداختیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری در این زمینه دارید می توانید با کارشناسان تیم مکانیک یار در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *