نگهداری خودرو

دنده مرده رفتن چیست و چه آسیبی به خودرو وارد می کند؟

دنده مرده

یکی از اصطلاحاتی که شاید آشنایی زیادی با آن نداشته باشید، دنده مرده است که بین تعمیرکاران و کارشناسان خودرو زیاد استفاده می شود. قرار دادن خودرو در شرایط نامناسب در این حالت، می تواند آسیب های مختلفی به گیربکس وارد کند؛ به همین دلیل آشنایی با این وضعیت و استفاده به موقع از آن، اهمیت بالایی خواهد داشت. اگر شما نیز قصد افزایش اطلاعات خود در این زمینه را دارید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

منظور از دنده مرده و رانندگی در این حالت چیست؟

وضعیت دنده مرده در رانندگی، مربوط به انتخاب اشتباه دنده هنگام حرکت خودرو می شود. این حالت بیشتر در خودروهایی که گیربکس دستی دارند اتفاق می افتد زیرا تغییر دنده در گیربکس های اتوماتیک، خودکار و بدون دخالت مستقیم راننده انجام می شود.

تعویض دنده در خودروهای دستی، زمانی باید انجام شود که دور موتور به مقداری معین برسد. معمولاً بهترین زمان برای تعویض دنده، هنگامی است که دور موتور بین 3000 تا 4000 باشد. حال فرض کنید که تعویض دنده را زمانی که دور موتور روی 2000 است انجام دهید. در این صورت خودرو قدرت لازم برای حرکت را نداشته که اصطلاحاً به آن دنده مرده گفته می شود.

برای تشخیص این وضعیت، علاوه بر توجه به دور موتور و کاهش قدرت آن در حرکت دادن ماشین، می توان به صدای جعبه دنده نیز توجه داشت. با قرار گیری خودرو در این حالت، صدایی شبیه ناک زدن خودرو یا برخورد قاشق چنگال به گوش می رسد که نشان از قرار گرفتن خودرو در دنده نامناسب دارد.

 

دنده مردن رفتن به چه معناست؟

دنده مردن رفتن به چه معناست؟

 

بهترین زمان مناسب برای تعویض دنده

برای اجتناب از دنده مرده رفتن، باید زمان مناسب تعویض دنده را بدانید. معمولاً با تعویض دنده در زمان مناسب، خودرو شتاب قابل قبولی گرفته و سریع‌تر حرکت می کند، اما پس از مدتی با وجود فشردن پدال گاز، تغییری در سرعت  آن به وجود نمی آید. دلیل این موضوع عدم همخوانی دامنه حرکت و سرعت آن با دور موتور است. با قرار گرفتن در این وضعیت، می بایست دنده را تعویض کرده تا این همخوانی ایجاد شود. بهترین زمان برای تعویض دنده هنگام رانندگی در سرعت های مختلف را در زیر مشاهده می کنید:

  • دنده 1 از 0 تا 25 کیلومتر در ساعت
  • دنده 2 از 25 کیلومتر تا 50 کیلومتر در ساعت
  • دنده 3 از 50 کیلومتر تا 75 کیلومتر در ساعت
  • دنده 4 از 75 تا 105 کیلومتر در ساعت
  • دنده 5 از سرعت 105 کیلومتر در ساعت به بالا

آیا دنده مرده رفتن در خودروهای اتوماتیک نیز اتفاق می افتد؟

همان‌طور که گفته شد، تعویض دنده در خودروهای اتومات به صورت کاملاً خودکار اتفاق می افتد و راننده نقش مستقیمی در آن ندارد. به همین دلیل این مشکل به ندرت در این نوع خودروها رخ خواهد داد. با این وجود برخی از خودروهای چینی و یا ایرانی، به دلیل وجود مشکلات نرم افزاری ردر ECU، دچار دنده مرده رفتن می شوند. در این مواقع با آپدیت کنترل یونیت گیربکس و تیونینگ خودرو، مشکل به صورت کامل برطرف خواهد شد.

 

تعویض نامناسب دنده در خودروهای اتوماتیک

تعویض نامناسب دنده در خودروهای اتوماتیک

 

معایب دنده مرده رفتن خودرو

قرار دادن خودرو در حالت دنده مرده، به معنای رانندگی غیر اصولی است. انجام هرگونه اقدام غیر اصولی هنگام رانندگی نیز می تواند ضررهای زیادی به خودرو و قطعات آن وارد نماید. در صورتی که به زمان صحیح تعویض دنده هنگام حرکت ماشین اهمیت زیادی ندهید، مشکلات مختلفی گریبان گیر خودرو شما خواهد شد که در لیست زیر معرفی شده اند:

  • ناک زدن موتور
  • احتراق ناقص
  • آسیب دیدن سوپاپ
  • خراب شدن پیستون، جداره داخلی و بوش آن
  • خرابی سیستم کلاچ
  • روغن سوزی افتادن ماشین
  • پاره شدن تسمه تایم
  • اختلال در عملکرد ترموستات، واتر پمپ و سیستم روغن کاری خودرو

دنده مرده رفتن در چه مواقعی کاربرد دارد؟

هر چند که رانندگی با دنده نامناسب می تواند آسیب های مختلفی به خودرو وارد کند، اما در برخی موارد می توان از دنده مرده رفتن استفاده نمود! برای مثال فرض کنید زمانی که خودرو در دنده یک قرار دارد، تعویض دنده را زودتر انجام داده باشیم که در این حالت بخشی از قدرت و گشتاور موتور از بین خواهد رفت. اما انجام این کار چه دلایلی دارد و در چه مواقعی کاربرد خواهد داشت؟

رانندگی در مسابقات

یکی از موارد استفاده از دنده مرده، رانندگی در مسابقات اتومبیل‌رانی است. فرض کنید هنگام رانندگی در مسیر، داخل پیچ تندی قرار می گیرید که پس از آن، مسیر کاملاً صاف خواهد شد. در این مواقع با تعویض دنده در زمان زودتر، باعث صرفه جویی در تایم رانندگی شده و سریع‌تر به خط پایان نزدیک خواهید شد.

کاهش گشتاور موتور

از دست دادن بخشی از توان و گشتاور موتور، همیشه بد نیست! تصور کنید هنگام رانندگی، به صورت ناگهانی با یک دست انداز مواجه می شوید. در صورتی که با سرعت و گشتاور قبلی به حرکت ادامه دهید، فشار زیادی به چرخ ها و جلوبندی خودرو وارد می شود که می تواند خسارات زیادی به وجود آورد. اما در صورتی که دنده را به بالا تعویض نمایید، توان و گشتاور موتور کمتر شده و احتمال بکسوات چرخ ها نیز کاهش می یابد.

قبل از نزدیک شدن به پیچ

یکی دیگر از دلایل دنده مرده رفتن بسیاری از رانندگان، نزدیک شدن به پیچ است. این کار بیشتر جنبه روانی داشته و برای عدم به هم ریختن تمرکز هنگام رسیدن به پیچ و تعویض دنده در این شرایط انجام می شود.

نحوه اجتناب از دنده مرده رفتن

  • حرکت با دور موتور مناسب
  • توجه به صدای موتور هنگام تعویض دنده
  • سبک کردن دنده در دور موتور 3000 تا 4000
  • توانایی در دنده معکوس دادن
  • کاهش سرعت خودرو هنگام دنده معکوس

 

اجتناب از رانندگی در حالت دنده مرده

اجتناب از رانندگی در حالت دنده مرده

 

جمع بندی

دنده مرده رفتن خودرو یکی از حالاتی است که می تواند آسیب های جدی به گیربکس وارد نماید. این وضعیت زمانی به وجود می آید که تعویض دنده در زمان نامناسب انجام شده باشد. با انجام این کار، بخشی از توان و گشتاور موتور از بین خواهد رفت. در این مقاله به بررسی کامل این موضوع پرداختیم و مزایا و معایب آن را نیز معرفی نمودیم. در صورتی که قصد راهنمایی بیشتر در این زمینه را دارید، می توانید با مشاوران تیم مکانیک یار در تماس باشید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *