اطلاعات عمومی

راهنمای کامل خرید روغن گیربکس

خرید روغن گیربکس

یکی از نکات نگهداری جعبه دنده و افزایش طول عمر این قطعه، خرید روغن گیربکس مناسب است. روغن گیربکس یا واسکازین، اصطکاک بین قطعات جعبه دنده را کاهش داده و سلامت و بهبود عملکرد این بخش را تضمین می کند. در این مقاله قصد داریم نکاتی مهم در خصوص خرید انواع روغن گیربکس اتوماتیک و دستی را بیان کرده و به معرفی استاندارهای مناسب روغن گیربکس هر خودرو بپردازیم. در صورتی که قصد افزایش اطلاعات در این زمینه را دارید، تا انتها با ما همراه باشید.

روغن گیربکس و انواع آن

قبل از معرفی موارد مهم در انتخاب و خرید روغن گیربکس، باید با انواع آن آشنا باشید. روغن گیربکس که به آن واسکازین نیز گفته می شود، به منظور روان کردن قطعات جعبه دنده استفاده شده و اصطکاک بین قطعات را کاهش می دهد. واسکازین نیز همانند روغن موتور، در سطوح کیفیتی مختلفی که به آن API گفته می شود دسته بندی شده و هر کدام ویسکوزیته یا گرانروی (SAE) خاص خود را دارد.

انواع مختلف روغن گیربکس، در دو دسته MTF و ATF طبقه بندی می شود. روغن هیدرولیک MTF معمولاً برای گیربکس های دستی مورد استفاده قرار می گیرد و واسکازین های ATF نیز، مربوط به گیربکس های اتوماتیک می شود.

تفاوت اصلی این دو نوع واسکازین، گرانروی و غلظت آنهاست. در روغن های هیدرولیک ATF که برای گیربکس های اتوماتیک استفاده می شود، گرانروی کمتر بوده و محصول رقیق تر می باشد؛ اما در گیربکس های دستی، به دلیل تفاوت جای‌گیری چرخ دنده ها، روغن هیدرولیک معمولاً دارای گرانروی بالاتری بوده و غلیظ تر می باشد. از دیگر تفاوت های این دو محصول می تواند به مقاومت بیشتر روغن دنده دستی در برابر گرما و فشار نسبت به روغن گیربکس اتوماتیک نیز اشاره کرد.

 

انواع مختلف روغن گیربکس

انواع مختلف روغن گیربکس

 

آیا هر خودرو باید روغن گیربکس مخصوص خود را استفاده کند؟

استفاده از هر روغن گیربکس، مخصوص به نوع خاصی از خودرو است. در صورتی که روغن دنده مناسبی برای خودرو انتخاب نشود، خرابی قطعات افزایش یافته و عملکرد جعبه دنده با مشکلات جدی مواجه خواهد شد. برای انتخاب و خرید روغن گیربکس مناسب خودرو خود، باید به دفترچه راهنمای اتومبیل مراجعه کرده و یا از یک تعمیرکار و یا کارشناس حرفه ای در این زمینه کمک بگیرید.

زمان مناسب تعویض روغن گیربکس

زمان تعویض روغن گیربکس، به عوامل مختلفی مربوط می شود. نوع دستی بودن یا اتوماتیک بودن خودرو حرف اول در تعیین زمان مناسب را می زند. در صورتی که از خودروهای اتوماتیک استفاده می کنید، توصیه می کنیم هر 60 هزار کیلومتر اقدام به تعویض روغن گیربکس کنید. هر چند که پس از گذشت چنین مسافتی، خودرو شروع به بازی در آوردن می کند که نشان از زمان تعویض روغن واسکازین می دهد.

در خودروهای دستی اما این مسافت به 50 هزار کیلومتر کاهش پیدا می کند. با این حال در صورتی که استفاده زیادی از خودرو خود دارید، توصیه می کنیم پس از طی کردن مسافتی حدود 30 هزار کیلومتر، اقدام به تعویض روغن گیربکس خودروی دستی خود کنید.

بررسی سطح روغن گیربکس

قبل از اقدام به خرید روغن گیربکس، باید سطح این مایع را بررسی نمایید. معمولاً نشانه های مختلفی برای سنجش سطح روغن گیربکس وجود دارد، اما با استفاده از این راهکار، به ساده ترین شکل می توانید واسکازین خودرو را بررسی نمایید:

  • خودرو را روشن کرده و برای مدتی بگذارید روشن بماند.
  • گیج روغن را بیرون آورده و آن را با استفاده از یک دستمال، کاملاً تمیز کنید.
  • پس از تمیز کردن گیچ، مجدداً آن را داخل جایگاه خود قرار داده و سپس بیرون آورید.
  • با بررسی خط روغن روی گیج، می توانید متوجه سطح واسکازین شوید.

 

بررسی سطح روغن گیربکس با استفاده از گیج

بررسی سطح روغن گیربکس با استفاده از گیج

 

نکات مهم هنگام خرید روغن گیربکس

برای خرید روغن گیربکس مناسب، باید به نکات و موارد مختلفی توجه داشته باشید که در ادامه به معرفی و بررسی آنها می پردازیم.

توجه به گرانروی روغن

یکی از نکات مهم هنگام خرید روغن گیربکس، توجه به گرانروی آن است. همان‌طور که گفته شد، خودروهای اتوماتیک معمولاً از روغن هایی با گرانروی کمتر استفاده می کنند؛ در حالی که این موضوع در خودروهای دستی برعکس می باشد.

پایداری بالا

مقاومت روغن گیربکس در برابر خوردگی قطعات نیز باید بالا باشد. جنس اکثر جعبه دنده ها، از فولاد، چدن، مس، برنز یا آلومینیوم است؛ به همین دلیل روغن مورد استفاده باید در برابر ساییده شدن این فلزها، مقاومت بالایی از خود نشان دهد.

مقاومت در برابر دما

یکی از اصلی ترین وظایف روغن جعبه دنده، خنک کاری این سیستم است. برای خرید روغن گیربکس مناسب، باید توجه زیادی به مقاوم بودن این محصول در برابر افزایش دما و خنک کاری نسبی آن داشته باشید.

توجه به استاندارد روغن گیربکس

هنگام خرید روغن گیربکس اتوماتیک، باید به استاندارد تولید آن نیز دقت زیادی داشته باشید. واسکازین های خودروهای اتومات معمولاً با استاندارهای مختلفی تولید می شوند که هر کدام برای نوعی از خودرو مناسب خواهد بود. استفاده از دفترچه راهنمای خودرو در این مواقع می تواند کمک زیادی به شما داشته باشد. در جدول زیر استاندارهای مناسب برای محبوب ترین خودروهای دنده اتوماتیک را مشاهده می کنید.

نوع خودرو استاندارد روغن گیربکس
ماکسیما ATF MATIC D
206 و مگان ATF 4HP20
هیوندا جنسیس ATF 9638
رنو، لیفان، نیسان و میتسوبیشی           ATF CVT
برلیانس، رنو، تویوتا و موسو ATF DEXRON III
هوندا سیویک ATF DW-1
مزدا  6 ATF FZ
ام جی، تویوتا و سوزوکی ATF JWS-3309
مزدا 3           ATF M-V
مزدا 2 ATF M-V
کیا سورنتو ATF RED-1K
ام وی ام و جک ATF SP III
تویوتا فوررانر           ATF T−IV
لکسوس           ATF WS
ولوو           AW-1
ام جی GS DEXRON DCT fluid
جک S5 اتوماتیک FFL-2
کیا موهاوی           M1375. 4

 

راهنمای خرید روغن گیربکس

راهنمای خرید روغن گیربکس

 

جمع بندی

انتخاب و خرید روغن گیربکس، موضوع مهمی است که باید با نکات آن آشنایی کاملی داشته باشید. با توجه به اینکه هر روغن گیربکس، برای نوعی خاصی از خودرو ساخته می شود و استفاده نادرست از آن می تواند خسارات زیادی را به جعبه دنده وارد نماید، در این مقاله به بررسی نکات مهم هنگام خرید روغن گیربکس پرداختیم. در صورتی که قصد راهنمایی یا مشاوره در زمینه خرید انواع روغن گیربکس دستی و اتومات را دارید، با کارشناسان تیم مکانیک یار در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *